Începând cu data de 19 iulie 2013, certificatul energetic pentru clădiri a devenit obligatoriu și în țara noastră pentru imobilele sau unitățile de clădire care se vând sau se închiriază.
Această cerință a fost introdusă în țara noastră prin Legea 159 din 2013 care a modificat și completat Legea 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.
O unitate a clădirii este o parte a acesteia care poate fi folosită în mod separat (din construcție sau ca urmare a unor modificări apărute mai târziu). Un exemplu este apartamentul dintr-un bloc de locuințe.
Mai multe detalii despre certificatul energetic pentru clădiri puteți găsi accesând site-ul www.topcertificat.ro, aparținând companiei Reflex Architecture SRL București.
Când este obligatoriu certificatul de performanță energetică pentru clădiri?
Acest act este obligatoriu pentru clădirile sau unitățile de clădire care:
- se construiesc;
- se vând sau se închiriază;
- sunt supuse unor lucrări de renovare majoră;
- sunt proprietatea și/sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice;
- o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.
Imobilele pentru care este obligatoriu certificatul energetic pot avea următoarele funcțiuni:
- clădiri cu rol rezidențial – colectiv sau individual (blocuri de apartamente, case/vile);
- birouri;
- imobile de învățământ;
- sănătate;
- hoteluri și restaurante;
- activități sportive;
- comerț;
- imobile cu alte funcțiuni.
Pentru alte categorii de imobile acest act nu este necesar:
- clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
- clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
- clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
- clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
- clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.
Ce se poate întâmpla în cazul în care certificatul energetic obligatoriu lipsește?
Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără să existe un certificat energetic valid sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Pentru clădirile care se construiesc, acesta se elaboreaza prin grija investitorului, respectiv proprietarului sau administratorului (după caz), este prezentat de către acesta, în original, comisiei întrunite în vederea recepției la terminarea lucrărilor și se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepție, constituind parte componentă a cărții tehnice a construcției.
Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.
Legea 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu modificările și adăugirile ulterioare), prevede și alte sancțiuni legate de certificatul energetic pentru clădiri.
Prețurile pentru obținerea acestui act sunt modice în general, iar obținerea lui nu durează mult (prețurile și durata diferă de la un auditor la altul, fiecare dintre aceștia având dreptul să le stabilească liber), iar sancțiunile pentru lipsa lui sunt drastice.
În aceste condiții, nu credem că se justifică să nu respectați legea și să nu obțineți acest act.